Виконавче провадження

Виконавче провадження в Україні є ключовим елементом правосуддя, що забезпечує виконання судових рішень та виконавчих написів нотаріуса. Ця процедура дозволяє ефективно застосовувати правові норми та гарантувати справедливість вирішення спорів.

Проте якщо ж Ви є позичальником, фінансовим або майновим поручителем, боржником зі сплати аліментів і у вас виникли фінансові труднощі, або проблеми з банком чи колекторами відносно кредитного, іпотечного (заставного) договору, договору поруки, то кредитор або стягувач завжди може скористатися такою нагодою та після отримання виконавчого документу, звернутися до виконавчої служби або приватного виконавця для подальшого відкриття виконавчого провадження.

Весь процес виконавчого провадження регулюється Законом України «Про виконавче провадження» і знаходиться за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1404-19#Text.

Зазвичай звернення клієнтів за правничою допомогою розпочинається на стадії накладення арешту на майно боржника або поточні рахунки, в тому числі на заробітну плату або пенсію.

В цьому розділі хочу написати про найпоширеніші ТОП – 3 проблеми, з якими до мене звертаються клієнти.

1.      Виконавче провадження, відкрите на підставі виконавчого напису.

Найшвидший і найдешевший варіант отримання виконавчого документа. Проте з недавніх часів виконавчий напис нотаріус може вчиняти тільки на кредитних та заставних/ іпотечних договорах, які є нотаріально посвідченими, а п. 2 постанови Кабінету Міністрів від 28 лютого 2022 року № 164 "Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану" встановлено заборону вчинення виконавчих написів на кредитних договорах, які не є нотаріально посвідченими.

І одним з варіантів закінчення виконавчого провадження є саме скасування або визнання нечинним рішення, на підставі якого виданий виконавчий документ, або визнання судом виконавчого документа таким, що не підлягає виконанню. А підставами для оскарження або визнання нечинним рішення, на підставі якого виданий виконавчий документ, або визнання судом виконавчого документа таким, що не підлягає виконанню може бути спір щодо заборгованості, пропуск позовної давності, недодержання вимог щодо строку вчинення виконавчого напису, відсутність розрахунку заборгованості тощо.

2.      Арешт поточних рахунків, в тому числі зарплатних та пенсійних.

В Україні, під час воєнного стану, було тимчасово дозволено фізичним особам-боржникам здійснювати видаткові операції з рахунків, на які було накладено арешт, без урахування цього арешту, доки сума за виконавчим документом не перевищувала 100 000 грн. Це розпорядження мало на меті підтримати життєдіяльність населення в умовах воєнних дій, але припинило діяти у травні 2023 року, внаслідок чого банки відновили дію постанов про арешт коштів.

З травня 2023 року для розпорядження коштами на арештованих рахунках під час воєнного стану в Україні, боржники можуть подати заяву до органу виконавчої служби чи приватного виконавця. У заяві вказується рахунок у банку для здійснення видаткових операцій. Після розгляду заяви визначається один рахунок для операцій, і ця інформація надсилається банку та виконавцю. Виконавець може перевірити виконавчі провадження через автоматизовану систему, і рішення вноситься до системи.

Проте не завжди все так виходить, як прописано вище, і тоді Вам потрібно буде звернутися до адвоката за правничою допомогою.

3.      Обмеження права у виїзді за кордон фізичній особі (не пов’язано з обмеженням призовного віку).

Зазвичай дана ситуація стосується боржників по сплаті аліментів. Але тоді, окрім тимчасового обмеження у праві виїзду за кордон, існує і ряд інших тимчасових обмежень, таких як тимчасове обмеження у праві керуванням транспортним засобом, користування мисливською зброєю тощо.

І навіть в таких ситуаціях декілька шляхів вирішення ситуації (заплатити заборгованість не розглядаємо в даній ситуації):

-          Визнати судовий наказ таким, що не підлягає виконанню;

-          Оскаржити дії державного виконавця до суду;

-          Звернутися до суду з позовною заявою щодо зменшення розміру заборгованості зі сплати аліментів.

Також обмеження виїзду за кордон може бути пов’язано і не з заборгованістю по сплаті аліментів.

Так в моїй справі № 2023/5465/2012, яка розглядалась в Червонозаводському районному суді м. Харкова, особу було обмежено у праві виїзду за кордон по повернутим стягувачу виконавчим документам. Проте разом з винесенням постанови про повернення виконавчого документу  стягувачу не скасовуються арешти та тимчасові обмеження.

Тому я, в інтересах свого клієнта, звернулась до суду з заявою про скасування тимчасового обмеження на виїзд за кордон, яке було накладено на особу ухвалою суду. Судом встановлено, що на момент розгляду справи відкритих виконавчих проваджень проти боржника не було. В результаті, суд вирішив скасувати тимчасове обмеження, дозволивши особі виїзд за кордон. Протягом місяця з моменту звернення клієнта було вирішено його проблему. А з повним текстом ухвали можна ознайомитися за посиланням https://reyestr.court.gov.ua/Review/111038080.

В даній статті мною освітлено всього три ситуації, і мінімум кожна має три шляхи розв’язання. А у зв’язку з тим, що постійно відбуваються зміни в законодавстві, то не завжди інформація з інтернету може бути актуальною, що дуже впливає на обраний спосіб захисту.

Тому якщо у Вас залишились питання щодо відкритого відносно Вас виконавчого провадження, прошу звертатися за консультацією за номером телефону +380689315508.

Image

м. Київ, вул. Олександра Довженка 18
Aдреса для листування: 02132, м. Київ, а/с 68

Інформація

Швидкі посилання

Завжди на Вашому боці

+38 068 931 55 08
(Вайбер, Телеграм) Україна

+38 066 868 84 52
(Телеграм) Європа

Стеж за мною в соцмережах:

UK EN RU
цена сайт визтка "Сайтостроитель" замовити сайт Київ